Mark Mobius - Cautatorul de comori


Cautatorul de comori de la Fondul Proprietatea - articol de Iuliana Roibu/ Business Magazin


Mark Mobius conduce investitii in tari emergente de aproape 40 de ani. Cam de 14 ani a intrat si Romania pe harta lui de interes, insa prima afacere cu miza debuteaza saptamana aceasta. Mark Mobius este acum, pentru Romania, Fondul Proprietatea.

Anul acesta, Joseph Benhard Mark Mobius va implini 75 de ani. In august. Nu are mai mult de 1.60 inaltime, ii tremura usor mainile si da, isi arata varsta. Interviul cu BUSINESS Magazin nu a fost destul de lung cat sa il intreb cat mai merge cu bicicleta, daca isi scrie singur blogul sau daca are in plan sa se retraga de la conducerea Franklin Templeton. Nicidecum nu am putut vorbi despre alte stele economice care stau sa rasara dintre actualele tari sarace. Clar este ca, dupa 40 de ani de cariera ca investitor in pietele emergente, intrebarea "Unde va investi Mark Mobius in continuare?" este pe buzele tuturor celor care vor sa plaseze bani in alta parte decat la Londra, New York sau Amsterdam.

Un fel de busola pentru investitiile in tarile in curs de dezvoltare sau, cum l-a numit presa din intreaga lume, un "Magellan al investitiilor", "globetrotter", "Indiana Jones al tarilor emergente" sau un "Yul Brynner al Wall Street-ului" - cea din urma porecla fiind data de jurnalistii americani care considerau ca aparitia plesuva a lui Mobius trece greu neobservata prin cartierele financiare ale lumii. Cartiere prin care Mark Mobius se plimba aratand investitorilor orice fel de active vor sa vada: la sfarsitul lui 2010, Franklin Templeton avea in administrare active in valoare de 670,7 miliarde de dolari din intreaga lume in curs de dezvoltare si nu numai.
 
Poreclele aplicate lui Mobius nu sunt exagerate. Pana la urma, ce altceva putea deveni un om care isi are radacinile in familia unor doctori si matematicieni din Leipzig, fiind copilul unui tata german si a unei mame portoricane, nascut in Long Island, New York, educat in actorie si psihologie la Boston University, cu un doctorat in economie si stiinte politice la MIT, specializat in psihologie la Universitatea din New Mexico si care locuieste din anii '60 in Hong Kong? Cand a descoperit ca secretul de inmultire a banilor sta in pietele unde nu mergi de obicei in vacanta, si-a schimbat nationalitatea americana cu cea germana, primind astfel un pasaport care ii permitea sa treaca de controlul vamal din tari ca Iran sau Cuba, unde americanii nu prea au ce sa caute. A ajuns cel mai cunoscut investitor din tarile emergente, care petrece in avion peste 250 de zile pe an, vizitand companii din aproape toate colturile lumii, si care scrie pe blogul sau ca "dupa ce am calatorit peste 30 de milioane de mile cu avionul, sunt mandru de statutul meu de nomad cu norma intreaga".
 
Bloggerul Mark Mobius scrie aici Investment Adventures in Emerging Markets.

1 comment:

Victor said...

oare cât costă ceasul de pe mâna lui?...
culmea e că şi el are tot 24 de ore pe zi...